IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Co sądzicie o tym laptopie?
PrzemczaN
post 01.08.2008 - 13:04
Post #1

Grupa: Members
Użytkownik nr: 1,176

Witam. Jestem zainteresowany kupnem laptopa. Nie jestem jakimś znawcą więc poszedłem do sklepu i dostałem następującą ofertę:
Laptop firmy ASUS
prosesor: Intel Pentium Core 2 Duo 1,83 GHz, 2MB L2 cache
matryca: 15,4 cale
Pamięć ram: 2048 MB
dysk twardy: SATA 250 GB 5400 obr/min
karta graficzna: ATI Mobility Radeon HD3470 256 VRAM

To takie główne parametry. Cena tego zestawu na dziś to 2700 zł.

Teraz mam takie pytanie, czy na tym sprzęcie będzie możliwość pograć? Oczywiście nie w jakieś starocie. Chodzi o to czy ta karta graficzna jest wystarczająca, czy raczej proponowalibyście coś lepszego? Może innej firmy? Generalnie chodzi mi też o całość, czy jest to dobry sprzęt. Jeśli ktoś miałby jakieś propozycje zmian, to są mile widziane. Cena też może być trochę wyższa, bo w sumie to jeszcze nie wiem, ile mogę na niego przeznaczyć. Raczej wolałbym dopłacić i mieć porządny sprzęt. Jeśli ktoś potrzebowałby jeszcze jakieś parametry to w ofercie wszystko jest dokładnie opisane, tu przedstawiłem te najważniejsze, moim zdaniem.

Po kilku konsultacjach polecono mi tego laptopa: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=408018173 z tego względu, że ma bardzo dobre podzespoły w stosunku do ceny u innych firm. Proszę o jakieś komentarze. Z góry dzięki za pomoc.
Go to the top of the page

+Quote Post
strupii
post 01.08.2008 - 13:47
Post #2

Grupa: Moderatorzy
Użytkownik nr: 3

Ten asus trochę drogi, a ten laptop z allegro wygląda na porządny sprzęt smile.gif
ale poczekaj trochę, jak mój kolega będzie na gg to coś Tobie poleci ostatnio kupował laptopa i orientuje się w temacie wink.gif

pozdr.

--------------------

+Quote Post
n0wy
post 01.08.2008 - 14:25
Post #3

Użytkownik nr: 6

Jeżeli szukasz sprzętu do gier to nie znajdziesz lepszego sprzętu za tą cenę niż JHL90.
Ma bardzo wydajną kartę graficzną, o wiele wydajniejszą niż ten Asus. Więcej RAMu. Lepszy procek.
Spokojnie pograsz sobie w najnowsze gierki;]
Tu masz jego recenzje:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Compa...L90.9910.0.html

+Quote Post
PrzemczaN
post 01.08.2008 - 14:30
Post #4

Przeglądałem właśnie tą recenzję i w sumie jeśli chodzi o konfigurację sprzętu to jest jak najbardziej na +, natomiast minusami (według recenzenta) są wygląd, przede wszystkim materiał z jakiego jest wykonany laptop i to, że się nagrzewa dość szybko. O ile z wyglądu jestem w stanie zrezygnować, to co może powodować takie nagrzewanie?

+Quote Post
strupii
post 01.08.2008 - 14:32
Post #5

jest ciepły od spodu i tyle wink.gif

pozdr.

--------------------

+Quote Post
Guest_gerwazy87_*
post 01.08.2008 - 20:07
Post #6

Guests

za tą cene co chcesz dac za tego laptopa to mozesz kupić 4 razy lepszego stacjonarnego pc bo musisz wiedziecv ze karty graficzne na laptopach są okrajane to ze pisze ze ma geforce 9600 to to nie znaczy ze ma taka samą wydajnosc co taka zwyĸła karta od pc i najczesciej do kart graficznych w laptopach daja wolne pamięci wiec lepiej sie zastanów nad kupnem normalnego pc bo zadna frajda grac na 15 calach i w niezbyt nowe gierki. dla przykładu moge ci powiedziec ze kumpel ma laptopa z core 2 duo 2 gb ramu i geforce 8600 i na tej karcie gothic 3 chodzi zaledwie na średnich a jesli miał by komputer o takich parametrach ale pc to gierka odpala sie na full

+Quote Post
strupii
post 01.08.2008 - 22:35
Post #7

gerwazy87 masz racje, ale może on chce kupić tylko laptopa i stacjonarnych kompów nie bierze pod uwagę smile.gif

pozdr.

--------------------

+Quote Post
PrzemczaN
post 02.08.2008 - 07:54
Post #8

Dokładnie jest tak jak mówi Strupii. Komputer ma mi służyć przede wszystkim na studia, które rozpoczynam od października. To jest jego podstawowy cel. O grach napisałem, bo oczywiście czas na rozrywkę też trzeba znaleźć, więc lepiej mieć możliwość pogrania. Trochę postudiowałem już różne fora, testy laptopów i wiem, że jeśli chodzi o grafikę, to na pewno laptop nie umywa się do zwykłego PC, ale myślałem, że ta karta jednak nie jest taka zła, bo:

Użytkownik nowy napisał:
CYTAT
Spokojnie pograsz sobie w najnowsze gierki;]

Natomiast gerwazy napisał:
CYTAT
bo zadna frajda grac na 15 calach i w niezbyt nowe gierki.

Nie jestem jakimś zapalonym graczem, więc nie muszę mieć full detali, ale jak się mają do tego obie opinie, które zdają się być wykluczające?

+Quote Post
Guest_gerwazy87_*
post 02.08.2008 - 10:12
Post #9

Guests

w najnowsze gierki nie pograsz napewno ale w te troche starsze tak takie np z lat 2006 i w dół. takie jest moje zdanie nie bede ci raczej juz doradzał bo masz widze inne podejscie do tego niz ja

Ten post został edytowany przez gerwazy87: 02.08.2008 - 10:14

+Quote Post
PrzemczaN
post 02.08.2008 - 13:13
Post #10

Gerwazy, spoko nie buntuj się tak. Każda rada dobra. Po prostu zdziwiły mnie tak dwie różne wypowiedzi. Nie wiem, może myślałeś, że ja chcę tylko na tym grać to spoko, ale będę grać w wolnych chwilach. W każdym razie dzięki, że się wypowiedziałeś. Pozdrawiam.

+Quote Post
Guest_gerwazy87_*
post 02.08.2008 - 19:38
Post #11

Guests

nie no nie przesadzaj jeszcze sie nie buntuje smile.gif ale ja jesli bym był toba to kupił bym sobie laptopa to wybrał bym cos mniej wiecej takiego
http://www.allegro.pl/item409876278_nowy_t...20_gb_wifi.html a w gry grał bym starsze troche np gta san andres mysle ze spokojnie by na tym poszło albo np far cry na niskich albo nfs underground. musisz pamietac ze jesli jestes w stanie ghrac w starsze gierki to nie warto płacic za cos z czego nie bedziesz kozystał weź tez to pod uwage. a jak nie to
http://www.allegro.pl/item407836754_toshib...gb_ram_new.html ten tez jest całkiem niezły aha i jeśli zwracasz na to uwage to powiem ci ze asus podobno robi bardzo dobrze ykończone laptopy tzn mają solidną obudowe są ładnie poskręcane itd. no a jeśli cie stac to zobacz tego http://www.allegro.pl/item404284407_asus_m...0_1440x900.html

+Quote Post
PrzemczaN
post 02.08.2008 - 20:17
Post #12

No widzisz i tu bardzo pomocny post. Teraz mam coraz większe porównanie, co w jakiej cenie, jakie parametry itd. Chodziło mi o to właśnie żeby zdobyć jak największą wiedzę na ten temat i wybrać coś dobrego. Dzięki.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Programy na Mac OS X:

> Polecamy

- Programy na Mac'a
- Prezenty
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 21.05.2012 - 05:01

Inten.pl

Lista programów: [ A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | & ]