IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Formularz pdf w Open Office Writer, Kilka pytań-problemów z formularzem
teyoo
post 08.01.2009 - 16:40
Post #1

Grupa: Members
Użytkownik nr: 6,345

Muszę zrobić formularz online dla działu rekrutacji - są tam takie pola, jak: imię, nazwisko, wykształcenie, doświadczenie itp., dotyczące kandydata na pracownika. Formularz ma być w pdf, który będzie można wypełnić i odesłać firmie. Teraz moje pytania:

1/ w formularzu muszę użyć różnych formantów: pola tekstowe i pola wyboru czy też opcji. Pola tekstowe to bułka z masłem, ale nie mogę się uporać z tymi drugimi. Otóż jest np. taka fraza:
- posiadane wykształcenie, np. wyższe, licencjat, średnie itp. Oczywiście kandydat może wybrać tylko jedną opcję. Jak rozumiem, trzeba tu użyć Przycisku Opcji. Wszystko ok, da sie wybrac tylko jedną możliwość. Ale teraz: kilka linijek niżej jest kolejny wybór: "grupa inwalidzka" i też kilka do wyboru. Można oczywiście wybrać jedną opcję. No i w tym momencie gdy zaznaczam jedną z opcji w "grupie inwalidzkiej", formularz nie pozwala mi zaznaczyć "wykształcenia" i na odwrót. Rozumiem, że traktuje te opcje jako jedną grupę - wobec tego jak je rozdzielić?

2/ Po wypełnieniu formularza w internecie chcę, żeby został on wysłany na określonego maila do działu rekrutacji jako pdf. Doszłam już, że trzeba wstawić przycisk (mailto:itd). Ale mam kłopot - gdy próbuję przetestować formularz bez udziału przeglądarki, otrzymuję komunikat "You need to be running inside a web browser in order to submit this form". A jak wrzucę go na serwer i otwieram w przeglądarce, próbuję wysłac, wyskakuje: "The document needs to be opened inside the Acrobat window (as opposed to the web browser) in order to submit this form". O co chodzi?

3/ W dokumencie tworzonym we Writerze tekst ma polskie czcionki - ale gdy utworzę pdf, i próbuję go wypełniać, polskich znaków już nie ma:(

Byłabym wdzięczna za podpowiedzi, jeśli chodzi o formularze, to jestem zielona, pierwszy raz takowy robięwink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
strupii
post 08.01.2009 - 18:17
Post #2

Grupa: Moderatorzy
Użytkownik nr: 3

zdaje się, że w Open Office jest pomoc smile.gif
tam powinnaś znaleźć odpowiedź na swoje pytanie smile.gif

pozdr.

--------------------

+Quote Post
teyoo
post 08.01.2009 - 23:41
Post #3

Tak, tylko z tej pomocy niewiele się dowiedziałam.

Punkt 1/ nieważny, już wiem. Natomiast 2/ - owe ostrzeżenia już mi nie wyskakują, za to teraz po próbie wysłania formularza wyskakuje mi okienko Outlooka z pustą wiadomością, zamiast z dołączonym i wypełnionym formularzem w pdf:(

+Quote Post
strupii
post 09.01.2009 - 00:16
Post #4

spoko, ale jak próbujesz wysłać ten formularz ?

pozdr.

--------------------

+Quote Post
teyoo
post 09.01.2009 - 11:47
Post #5

Wstawiłam w dokumencie przycisk, Akcja - Prześlij formularz, wpisałam swój adres mailowy w polu URL, w polu Typ przesłania: Ogłoś.
Może tu mam coś źle poustawiane? Potem eksportuję dokument jako pdf, mam zaznaczoną opcję Prześlij formularz pdf, wybrany format FDF, w zakładce bezpieczeństwo nic nie tykałam.
No i kiedy otwieram ów formularz pdf, owszem, da się go wypełnić (w polach nie ma polskich znaków, ale to jeszcze małe piwo, jakoś się uporam), a po naciśnięciu przycisku Wyślij formularz wyskakuje mi nowe okno od tworzenia maila w Outlooku - puste, bez treści i załączników. Oczywiście formularz w pdf nagrałam na serwer, i wypelniałam go online'owo;)

Chciałabym, żeby kandydat klikając w odnośnik do formularza, mógł go wypełnić w necie i klikając na przycisk, wysłać go do działu rekrutacji. Domyślam się, że musiałoby to być w formie załącznika do maila? Najfajniej byłoby, gdyby obyło się to bez udziału programu pocztowego, który nie każdy musi mieć skonfigurowany, ale czy to da się zrobić? Wiem, że do omijania programu pocztowego na stronach www niezbędne jest php, ale tu nie widzę takiej możliwości, wszystko odbywa się przecież na poziomie ustawień właściwości dokumentu w Open Office'owym Writerze i odczyt w Acrobat Readerze. sad.gif

+Quote Post
strupii
post 09.01.2009 - 12:59
Post #6

on domyślnie otwiera program pocztowy :/
a czy ten formularz musi być wypełniany online ?

pozdr.

--------------------

+Quote Post
teyoo
post 09.01.2009 - 16:03
Post #7

No tak, musi być online'owy. Jak się nie da zrobić pdfa, wypełnianego w ten sposób, to trudno. Ale musiałabym wiedzieć na pewno, no bo po co się szarpać, jeśli to niemożliwe. wink.gif
W takim wypadku zrobiłabym to w php, bo z tego co wiem, można taki form potem wysłać właśnie jako pdf..

+Quote Post
strupii
post 09.01.2009 - 16:10
Post #8

w PHP nie będzie z tym problemu smile.gif

pozdr.

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Programy na Mac OS X:

> Polecamy

- Programy na Mac'a
- Prezenty
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2012 - 08:43

Inten.pl

Lista programów: [ A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | & ]