IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Laptop Asus F3E AP177H, sterowniki do karty graficznej
mariuszmvip
post 17.12.2007 - 07:08
Post #1

Grupa: Members
Użytkownik nr: 3,154

Witam wszystkich mam problem z laptopem. Zakupiłem go 6 grudnia chodził jak marzenie. 4 dni później zaczął się problem z katrą graficzną (zintegrowana Intela x3100 max pamięci przydzielonej do 358 MB) a mianowicie rozdzielczość spadła do najniższej i kolory są wyświetlane w ttrybie 4 bitowym. Laptop ma oryginalny system Windows XP Home, procesor Core 2 Duo 1,5 GHz, 2 GB RAM, 160 GB HDD, płyta Asus 965. Pobrałem najnowsze sterowniki ze strony Asusa a potem ze strony Intela nic nie pomogło. Sterowniki do karty zostały odinstalowane i karta działala normalonie w trybie 32bity i mam możliwość wyboru rozdzielczości jedynie 3 opcje sa tego. Zrobiłem format laptopa ale nic nie pomogło pomownie po wgraniu sterowników problem się powtórzył. Nie wiem co mam z tym zrobić jeśli miał ktoś już taki problem to prosze o pomoc. Bo nie wiem czy oddać go do serwisu czy nie. Może wy wiecie co z tym zrobić
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Go to the top of the page

+Quote Post
Skuzik
post 17.12.2007 - 22:59
Post #2

Grupa: Root Admin
Użytkownik nr: 1

Zacznij od telefonu do serwisu, opowiedz im jak sprawa wygląda i powiedzą co o tym myślą - prawdopodobnie skończy się na odsyłce do serwisu.

+Quote Post
Guest_gerwazy87_*
post 18.12.2007 - 10:24
Post #3

Guests

albo napisz maila do nich zeby na dobry poczatek dali ci linki do wszystkich sterowników od laptopa

+Quote Post
mariuszmvip
post 18.12.2007 - 20:24
Post #4

sterowniki wszystkie mam nawet ze strony Intela pobrałem do karty graficznej i też lipa nie pomogło za cholere. Format i ponowna instalacja wszystkiego też nie pomogły więc jedynym wyjściem jest wysłanie go do servisu niech oni mi go tam naprawią. Dzięki za pomoc pozdrawiam

Jeśli chodzi o ten problem to po telefonie okazało sie że to nie problem ponieważ sterowniki które oferuje Intel do tej zintegrowanej karty graficznej nic nie pomagaja nie dają żadnych specjalnych efektów graficznych tylko tyle że jest taki wpis o sterownikach i tyle. Po rozmowie z serwisanetm wyszło że nawet nie opłaca się wysyłać tego do nich bo oni tez nic z tym nie zrobią. Ale musze powiedzieć że mój laptop nie jest jedynym który ma taki problem ponieważ dostałem ostatnio wiadomość od znajomego że równiez miał kontakt z takim samym modelem i było to samo więc najprawodopodobniej Intel wypuścił sterowniki które nic nie dają a wręcz po pewnym czasie się wysypują. Dlatergo tez radze wszystkim posiadaczą tego modelu laptopa lub karty graficznej aby się nie przejmowali ponieważ w żadnym stopniu nie zakłuca to pracy sprzętu.
Pozdrawiam

+Quote Post
arturs111
post 04.01.2008 - 13:49
Post #5

Użytkownik nr: 3,361

Mam dokładnie tem sam model laptopa (kupiony w połowie grudnia)Nie słyszałem zbyt dobrych opinii o tej karcie, ale było już po fakcie - trudno - mam co mam. Przy okazji chciałem cię zapytać , czy nie masz problemów z zamykaniem laptopa, bo ja mam. Przy zamykaniu lub wylogowywanie ciągle się ,,wiesza".

+Quote Post
vega01
post 07.01.2008 - 12:55
Post #6

Użytkownik nr: 3,396

Problem jest z BIOSem, a nie ze sterownikiem karty graficznej. Trzeba sciągnąć BIOS w wersji 301 ze strony ASUSa i wgrać i wszystko będzie w porządku.

+Quote Post
mariuszmvip
post 07.01.2008 - 19:13
Post #7

CYTAT(arturs111 @ 04.01.2008 - 14:49) *
Mam dokładnie tem sam model laptopa (kupiony w połowie grudnia)Nie słyszałem zbyt dobrych opinii o tej karcie, ale było już po fakcie - trudno - mam co mam. Przy okazji chciałem cię zapytać , czy nie masz problemów z zamykaniem laptopa, bo ja mam. Przy zamykaniu lub wylogowywanie ciągle się ,,wiesza".

Nie problemów z włączniem systemu nie mam wcale tylko ten jeden problem. Zainstalowałem nowego biosa i pomogło. już mówie że podstawowa wersja biosa to 208 po zmianie na 301 i zainstalowaniu nowych sterowników które są na stronie asusa czyli wersja 14.31.1 grafika jest w porządku.

Ten post został edytowany przez mariuszmvip: 07.01.2008 - 19:56

+Quote Post
endrio
post 22.03.2008 - 22:29
Post #8

Użytkownik nr: 4,009

Ja mam ten problem, który uwidocznił się w obu postaciach.
Po dwóch dniach od zakupu laptop zjechał do 4 bitowej rozdzielczości, w zaden sposób nie mogłem odzyskać normalnej grafiki. Nie pomogła reinstalacja systemu. Zaniosłem sprzęt do sklepu i panowie z obsługi wgrali nowy bios. Rozdzielczość została odzyskana i ponoć właśnie zmiana biosu miała przyczynić się do tego. Nie wiem jaki dokładnie bios został wgrany lecz mam kolejny problem. : laptop zawiesza się przy wyłączaniu.
Zastanawiam się co z tym dalej robić, czy mam szukać nowszych sterowników? Czy znowu pytać o to w serwisie?
Czy to może mieć wpływ na dalszą pracę komputera?

+Quote Post
strupii
post 22.03.2008 - 23:49
Post #9

Grupa: Moderatorzy
Użytkownik nr: 3

a w jakiej kondycji jest Windows ?

pozdr.

--------------------

+Quote Post
mariuszmvip
post 23.03.2008 - 08:23
Post #10

znaczy się kiedy ja zaktualizowałem sobie Bios to już nie miałem żadnych problemów ani z grafiką ani z wyłączaniem się laptopa mi od razu załatwiło te dwa problemy, co do windowsa to nie podejrzewam aby to w nim była jakaś przyczyna ale zawsze wszystko jest możliwe przy tym systemie.

+Quote Post
endrio
post 24.03.2008 - 12:16
Post #11

Użytkownik nr: 4,009

hmm... być może oprócz zmiany biosu powinienem również pobrać nowsze sterowniki ze stron Asusa...
ja tego nie zrobiłem i być może to leży przyczyna...
Choć ktoś już pisał że zmiana sterowników nie ma to nic do rzeczy whistling.gif

+Quote Post
strupii
post 24.03.2008 - 12:43
Post #12

Grupa: Moderatorzy
Użytkownik nr: 3

sprobować nie zaszkodzi smile.gif

pozdr.

--------------------

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Programy na Mac OS X:

> Polecamy

- Programy na Mac'a
- Prezenty
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.05.2012 - 04:15

Inten.pl

Lista programów: [ A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | & ]