IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Laptop do 2500zł (dla programisty)
dev
post 11.07.2007 - 22:21
Post #1

Grupa: Members
Użytkownik nr: 4

Witam. Zdecydowałem się kupić laptopa, a jako iż niezbyt orientuje sie w tej dziedzinie, proszę o pomoc w wyborze sprzętu dla mnie. Zacznę od tego, iż mój budżet wynosi około 2500zł~. Chciałbym aby pracował na jakimś dwurdzeniowym procesorze - myślę o Pentium Core Duo (Core 2 Duo w tej cenie chyba nieosiągalny?). Zaobserwowałem pewną "manię" producentów w dodawaniu Visty do każdego nowego laptopa, nie zważywszy na jego konfigurację - chciałbym wiec kupić zestaw z kością 1GB ram i rozszerzyć ją o kolejny 1 GB (bądz też, kupić z 2x512 i w sklepie wymienić od razu na 2x1GB w miarę możliwości). Kość rozszerzająca może być dokupiona np. za miesiąc, także w 2500zł chciałbym uwzględnić standardowe 1GB ramu. Grafika - szczerze mówiąc chciałbym jakąś niezintegrowaną kartę (lecz czy jest to możliwe w tym przedziale pieniężnym?), chociażby GF 7300 Go, ważne aby uciągła aplikacje graficzne typu Photoshop, oraz dała radę z filmami HD (720p i może 1080p). System - chciałbym jakiś licencjonowany, najlepiej Win XP Pro/Home lub w ostateczności Vista, jest to swego rodzaju "bajer" lecz pracuje się (chociażby zarobkowo) na legalnym oprogramowaniu. Dysk - myślę iż 80GB to minimum, oczywiście gdy będzie większy nie będę narzekał wink.gif Matryca - 15,4", większej nie potrzebuje, a mniejsza - wiadomo zwiększa koszt komputera. Panoramiczność uważam za plus. Napęd to nagrywarka DVD, bateria nie musi być super - głównie będę korzystał z zasilacza. Pozycją obowiązkową jest obsługa sieci LAN.

Komputer chciałbym kupić w Krakowie bądź na Sląsku (okolice Katowic).

Zastosowanie:

-Grafika - Photoshop, Flash
-Programowanie - Kompilator C++, PHP, HTML
-Rozrywka - Filmy (Divx/HD Divx), Prostsze gry (głownie sieciówki - Wolfenstein ET, jakies gry online) no i przeglądanie internetu.

Przeglądając sieć spodobał mi się:
http://allegro.pl/item213219813_super_cena...4_80_vista.html

oraz

http://allegro.pl/item214254557_coreduo_fu...vista_torb.html

czy może

http://www.allegro.pl/item214453297_acer_5...100_gratis.html

Co Wy o tym sadzicie ?

Pozdrawiam

Ten post został edytowany przez dev: 11.07.2007 - 22:45
Go to the top of the page

+Quote Post
strupii
post 11.07.2007 - 22:50
Post #2

Grupa: Moderatorzy
Użytkownik nr: 3

Fujitsu Siemens lepszy smile.gif
Moim zdaniem wink.gif

pozdr.

--------------------

+Quote Post
Skuzik
post 12.07.2007 - 08:37
Post #3

Grupa: Root Admin
Użytkownik nr: 1

Nie jestem jakimś specjalistą w dziedzinie sprzętu (co za tym idzie, na laptopach też się super nie znam wink.gif ), ale z tego co się orientuje, to niektóre wersje z półki 2 - 3k zł są wykonane niedbale i trzeba uważać przy ich zakupie. Często nie posiadają tak przydatnych rzeczy jak czytnik kart SD, a umiejscowienie niektórych gniazd jest co najmniej niewygodne wink.gif .

Co do Twoich propozycji, to na pewno nie polecał bym FUJITSU-SIEMENS AMILO PRO V3515, wg. mnie jest on jednym z tych, które są wykonane niedbale.

Najlepszym wyjściem dla Ciebie będzie chyba pochodzenie po sklepach, albo popytanie wśród znajomych, który ostatni kupili sobie notebooka smile.gif - wpadnij do nich, zobacz, sprawdź jak działa itp. wink.gif .

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Programy na Mac OS X:

> Polecamy

- Programy na Mac'a
- Prezenty
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.05.2012 - 04:15

Inten.pl

Lista programów: [ A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | & ]