IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Osoba niepełnosprawna, a egzamin państwowy na prawo jazdy!
strupii
post 14.12.2011 - 19:40
Post #1

Grupa: Moderatorzy
Użytkownik nr: 3

Tyle w dzisiejszych czasach mówi się o prawach osób niepełnosprawnych. Sprawdźmy jak to wygląda w praktyce?

Co o prawach osób niepełnosprawnych mówi Konstytucja RP:

Prawa osób niepełnosprawnych gwarantowane są w Konstytucji RP z 2 kwietnia 1997 r. (Dz.U. Nr 78, poz. 483). Zapewnia ona prawo do niedyskryminacji stanowiąc, że nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny (art. 32 pkt. 2.). Ustawa zasadnicza nakłada też na władze publiczne obowiązek zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej osobom niepełnosprawnym, (art. 68), a także obowiązek pomocy tym osobom w zabezpieczeniu egzystencji, przysposobieniu do pracy oraz komunikacji społecznej (art. 69).

Teoretycznie wszystko jest super, a jak to wygląda w chwili, gdy osoba niepełnosprawna chce zdać egzamin na prawo jazdy. Jako, że jestem z Województwa Pomorskiego, obdzwoniłem okoliczne ośrodki egzaminacyjne z zapytaniem, czy posiadają samochód przystosowany dla osób niepełnosprawnych, na którym będę mógł zdawać egzamin państwowy?

Moje rozmowy z poszczególnymi ośrodkami egzaminacyjnymi:

WORD Słupsk:
Ja - Dzień dobry, czy posiadają Państwo samochód przystosowany do zdawania egzaminu państwowego przez osoby niepełnosprawne?
Pani nr 1 - Dzień Dobry! Przełączę Pana, koleżanka Panu wytłumaczy jak to wygląda.
Ja - Dzień dobry, czy posiadają Państwo samochód przystosowany do zdawania egzaminu państwowego przez osoby niepełnosprawne?
Pani nr 2 – Nie posiadamy takiego samochodu, to instruktor posiada taki samochód.
Ja – Dobrze, dziękuję.

PORD Gdańsk:
Pani – Nie posiadamy takiego pojazdu, egzamin zdaje się na pojeździe instruktora.
Ja – Czy planujecie zakup takiego pojazdu?
Pani – Nie, ustawa nas do tego nie zobowiązuje.
Ja – Dziękuję.

PORD Gdynia:
Pani – Zależy, o jakim schorzeniu mówimy?
Ja – Jestem osobą, która nie posiada nóg.
Pani – To już trzeba we własnym zakresie.
Ja – Dziękuję.

ZORD Koszalin:
Pani – Nie, nie posiadamy. Ośrodki szkolenia mają.
Ja – Dobrze, dziękuję.

WORD Elbląg:
Pani – Nie mamy, osoba zdająca musi sama załatwić sobie pojazd przystosowany do rodzaju schorzenia.
Ja – Dziękuję.

Te dialogi zamieszczone powyżej mówią same za siebie, ośrodki egzaminacyjne nie dbają o osoby niepełnosprawne, co do tego nie ma żadnych wątpliwości!!! Zapraszam do dyskusji smile.gif

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post
NT22
post 04.02.2012 - 11:12
Post #2

Grupa: Members
Użytkownik nr: 6,331

No niestety aktualnie w tej kwestii nic się nie zmieni, przecież ośrodki egzaminacyjne ściśle trzymają się prawa (nie muszą posiadac pojazdu egzaminacyjnego dla osób niepełnosprawnych) i według nich wszystko jest ok wink.gif

pozdrawiam

Ten post został edytowany przez NT22: 04.02.2012 - 11:14

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

Programy na Mac OS X:

> Polecamy

- Programy na Mac'a
- Prezenty
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.05.2012 - 13:31

Inten.pl

Lista programów: [ A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | & ]