Tyle w dzisiejszych czasach mówi się o prawach osób niepełnosprawnych. Sprawdźmy jak to wygląda w praktyce?Co o prawach osób niepełnosprawnych mówi Konstytucja RP:
Prawa osób niepełnosprawnych gwarantowane są w Konstytucji RP z 2 kwietnia 1997 r. (Dz.U. Nr 78, poz. 483). Zapewnia ona prawo do niedyskryminacji stanowiąc, że nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny (art. 32 pkt. 2.). Ustawa zasadnicza nakłada też na władze publiczne obowiązek zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej osobom niepełnosprawnym, (art. 68), a także obowiązek pomocy tym osobom w zabezpieczeniu egzystencji, przysposobieniu do pracy oraz komunikacji społecznej (art. 69).Teoretycznie wszystko jest super, a jak to wygląda w chwili, gdy osoba niepełnosprawna chce zdać egzamin na prawo jazdy. Jako, że jestem z Województwa Pomorskiego, obdzwoniłem okoliczne ośrodki egzaminacyjne z zapytaniem, czy posiadają samochód przystosowany dla osób niepełnosprawnych, na którym będę mógł zdawać egzamin państwowy?
Moje rozmowy z poszczególnymi ośrodkami egzaminacyjnymi:
WORD Słupsk:Ja - Dzień dobry, czy posiadają Państwo samochód przystosowany do zdawania egzaminu państwowego przez osoby niepełnosprawne?
Pani nr 1 - Dzień Dobry! Przełączę Pana, koleżanka Panu wytłumaczy jak to wygląda.
Ja - Dzień dobry, czy posiadają Państwo samochód przystosowany do zdawania egzaminu państwowego przez osoby niepełnosprawne?
Pani nr 2 – Nie posiadamy takiego samochodu, to instruktor posiada taki samochód.
Ja – Dobrze, dziękuję.
PORD Gdańsk:Ja - Dzień dobry, czy posiadają Państwo samochód przystosowany do zdawania egzaminu państwowego przez osoby niepełnosprawne?
Pani – Nie posiadamy takiego pojazdu, egzamin zdaje się na pojeździe instruktora.
Ja – Czy planujecie zakup takiego pojazdu?
Pani – Nie, ustawa nas do tego nie zobowiązuje.
Ja – Dziękuję.
PORD Gdynia:Ja - Dzień dobry, czy posiadają Państwo samochód przystosowany do zdawania egzaminu państwowego przez osoby niepełnosprawne?
Pani – Zależy, o jakim schorzeniu mówimy?
Ja – Jestem osobą, która nie posiada nóg.
Pani – To już trzeba we własnym zakresie.
Ja – Dziękuję.
ZORD Koszalin:Ja - Dzień dobry, czy posiadają Państwo samochód przystosowany do zdawania egzaminu państwowego przez osoby niepełnosprawne?
Pani – Nie, nie posiadamy. Ośrodki szkolenia mają.
Ja – Dobrze, dziękuję.
WORD Elbląg:Ja - Dzień dobry, czy posiadają Państwo samochód przystosowany do zdawania egzaminu państwowego przez osoby niepełnosprawne?
Pani – Nie mamy, osoba zdająca musi sama załatwić sobie pojazd przystosowany do rodzaju schorzenia.
Ja – Dziękuję.
Te dialogi zamieszczone powyżej mówią same za siebie, ośrodki egzaminacyjne nie dbają o osoby niepełnosprawne, co do tego nie ma żadnych wątpliwości!!! Zapraszam do dyskusji