|
Witam serdecznie bo to mój pierwszy raz na tym forum ^^
Cóż, bez owijania w bawełnę muszę szczerze przyznać że piszę tu ponieważ mam problem, którego sam jakoś nie mogę rozwiązać ^^' Przy tym mam nadzieję, że dobrze wybrałem dział na ten temat.
Chodzi o to, że chciałbym wyciąć półtora minutową scenę z filmu, który mam w formacie mkv i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać a szukanie w Googlach już mi bokiem wyłazi bo tylko sobie i swojemu komputerowi coraz większy mętlik robię. Wiem, że mogę to zrobić przy uzyciu VirtualDuba jednak po tej operacji ta półtora minutowa scena waży duuużo więcej niż cały film, z którego ją wyciąłem. Przy dużej ilości takich drobnych scenek mój dysk raczej długo nie pociagnie więc nie mogę sobie pozwolić na takie rozwiązanie. Znajomy dał mi linka do instrukcji jak zmniejszyć wagę tej wuciętej sceny jednak jest to dla mnie czarna magia wypełniona komputerowym bełkotem i gromem liczb. Od samego patrzenia nie wyrabiam xD Dlatego mam pytanie: czy można w jakiś prosty sposób wyciąć scenę z filmu w formacie mkv i to tak by zachowała ona takie same (lub możliwie zbliżone) parametry jak oryginalny film? A jeśli nie to jak w najprostrzy sposób przekonwertować format mkv do np. zwykłego avi?
Z góry dzięki za wszelką pomoc ^^
|